WYBORY SIP

W związku z końcem kadencji Społecznej Inspekcji Pracy w Spółce Volvo Polska, Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Volvo Polska ustaliła zasady przeprowadzenia wyborów na nową kadencje w latach 2016 – 2020, przyjmując Regulamin Wyborów SIP dla Zakładu Volvo Polska.

Do przeprowadzenia wyborów została powołana Zakładowa Komisja Wyborcza, która ustaliła kalendarz wyborczy, podział zakładu na wydziały, terminy zgłaszania kandydatów oraz przeprowadzenia wyborów.

Regulamin, kalendarz wyborów oraz formularz zgłoszenia kandydata na wydziałowego SIP znajduje się na tablicach informacyjnych. Wszystkie dokumenty są również dostępne w biurze Komisji Zakładowej (budynek wartowni nr. 1 pokój 011).

Społeczna Inspekcja Pracy jest służbą społeczną pełnioną przez pracowników, mającą na celu zapewnienie przez zakład pracy bezpiecznych i higienicznych warunków pracy oraz ochronę uprawnień pracowniczych, określonych w przepisach prawa pracy. Prawa i Obowiązki Społecznej Inspekcji Pracy określa Ustawa z dnia 24 czerwca 1983 r. o społecznej inspekcji pracy (Dz. U. z dnia 30 czerwca 1983 r.).

Przewodniczący Komisji Zakładowej

NSZZ „Solidarność” Pracowników Volvo Polska