Wyszyński

Zarząd Volvo Polska nie realizuje porozumienia!

Przewodniczący Komisji Zakładowej Bogusław Jurgielewicz poinformował, że podczas kolejnego etapu negocjacji które odbyły się w dniu 27 kwietnia br. Zarząd Volvo Polska wycofał się ze swojego stanowiska dotyczącego zwiększonych odpraw w przypadku braku możliwości zatrudnienia pracowników w innych jednostkach biznesowych Volvo i konieczności przeprowadzenia zwolnień z przyczyn niedotyczących pracownika.

„ o tyle ta sytuacja jest niezrozumiała, gdyż Zarząd Volvo w propozycji początkowej zaproponował rozwiązania z 2009r, które były stosowane podczas zwolnień w sektorze autobusowym, co dawało dobre rokowania w dalszym procesie negocjacji …” - powiedział Przewodniczący Komisji Zakładowej.

Po dogłębnej analizie przeglądu protokołów oraz stanowisk stron z prowadzonych negocjacji Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Volvo Polska podjęła Uchwałę nr 4/2015 która stanowi miedzy innymi:

Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Volvo Polska Sp. z o.o. postanawia wystąpić do pracodawcy z żądaniem wprowadzenia do Regulaminu Wynagradzania zasad wypłacania odpraw pieniężnych z tytułu rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników.

Decyzja Komisji Zakładowej spowodowana jest nie realizowaniem przez Zarząd Volvo Polska porozumienia z dnia 12 grudnia 2014r dotyczącego decyzji Zarządu Grupy Volvo w przedmiocie wycofania z produkcji w 2015r produktu koparko – ładowarki oraz zaistniałą koniecznością likwidacji części operacyjnej Volvo Maszyny Budowlane we Wrocławiu i w konsekwencji redukcją zatrudnienia.

Zarząd Volvo Polska w dniu 28.04.2015r przedstawił Zakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” stanowisko w którym odstępuje od prowadzenia rozmów w zakresie wynegocjowania przez strony wyższych odpraw dla dotkniętych pracowników zwolnieniami.

W razie nie uwzględnienia powyższego żądania Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Volvo Polska Sp. z o.o. będzie uważała iż zaistnieje pomiędzy pracownikami a pracodawcą spór zbiorowy.

Komisja Zakładowa zobowiązuje Prezydium do zrealizowania powyższej uchwały i sporządzenie oraz dostarczenie pracodawcy wystąpienia o wszczęciu sporu zbiorowego.

Pełna treść uchwały dla członków NSZZ „Solidarność” Volvo Polska jest dostępna w Biurze Komisji Zakładowej.

© 2022 Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ "Solidarność" Pracowników Volvo Polska sp. z o. o.