Pomoc dla Ukrainy

Pomocukrainie    logo soli

Apel Zarządu Regionu Dolny Śląsk, do Komisji Zakładowych NSZZ „Solidarność”

Koleżanki i Koledzy,

Nikomu dzisiaj nie trzeba tłumaczyć jak tragiczna jest sytuacja tysięcy rodzin ukraińskich. Rosyjskie wojsko bombarduje i ostrzeliwuje również cywilne obiekty, pozbawiając wielu osób dachu na głową i zmuszając mnóstwo ludzi, szczególnie kobiet i dzieci do masowej ucieczki.

Wśród uchodźców są też nasi Rodacy mieszkający na Wschodzie. Nie muszę mówić, że nasz Związek nie przypadkowo nosi nazwę „Solidarność”. To zobowiązuje nas do tego, by teraz, w tej chwili próby dla cywilizowanych narodów świata, dać świadectwo swojej empatii dla walecznego narodu ukraińskiego.

Proszę Was byśmy teraz byli razem z Ukrainą poprzez zaoferowanie różnorakiej pomocy czy to rzeczowej, czy finansowej.

Każdy może wybrać formę oferowanej pomocy. Proponujemy:

• przekazywanie środków finansowych na konto Regionu NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk nr 30 1090 2402 0000 0006 1000 0366 koniecznie z dopiskiem „Dla Ukrainy”, za które zostaną zakupione potrzebne medykamenty,
  • środków materialnych, zbierane będą śpiwory, koce, odzież dla dzieci i dorosłych, płaszcze przeciwdeszczowe, środki higieny osobistej, pasty do zębów, szczoteczki do zębów, szczotki do włosów, bielizna, pieluchy, ręczniki papierowe, świece, baterie, zapalniczki, apteczki, a także żywność długoterminowa, dary zostaną następnie ciężarówkami przewiezione na Ukrainę, do Lwowa za pośrednictwem Dortmundzko-Wrocławsko-Lwowskiej Fundacji im. Św. Jadwigi, z którą od lat współpracujemy.

Dary proszę dostarczać do siedziby Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność”  we Wrocławiu oraz do Oddziałów Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność”  po wcześniejszym uzgodnieniu z pracownikiem biura.

Bardzo proszę organizacje zakładowe o poinformowanie nas o tym jaką pomoc zaoferowaliście i w jakiej formie. Będziemy o tym informować na naszej stronie internetowej.

BĄDŹMY SOLIDARNI!

Przewodniczący Zarządu Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność”

Kazimierz Kimso

Wrocław, 28.02.2022 r.

W imieniu Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" Pracowników Volvo Polska informujemy, że pracownicy Volvo Polska mogą przekazywać dary materialne również do biura komisji w budynku wartowni nr 1 pok nr 11.