Informacja z posiedzenia Komisji Międzyzakładowej

hqdefaultHHIVWR57

We wtorek 7 grudnia odbyło się posiedzenie Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" Pracowników Volvo Polska.

Przedstawiamy najważniejsze informacje z tego spotkania.

1. Zamówienia - z uwagi na zmiany terminów, protesty oraz niewygrane przetargi przez Volvo od 13 tygodnia nowego roku produkcja zostanie zmniejszona do 3 autobusów dziennie. Do tygodnia 20 mamy pokrycie w zamówieniach. Volvo bierze udział w ogłoszonych przetargach i mamy nadzieję, że część z nich wygramy.

Zarząd VPI zakłada plan produkcji w 2022r na poziomie 3 autobusów dziennie.

1. Braki części: główne problemy z łańcuchem dostaw dotyczą elementów plastikowych dostarczanych przez firmę Andrenplast, która swoją działalność przeniosła ze Szwecji do Polski i boryka się z problemami organizacyjnymi, stąd wynikły pewne problemy. Również mamy problemy z dostawą drzwi i bateriami nowej generacji.

Autobusy turystyczne:

Obecnie produkujemy 2 autobusy na tydzień po nowym roku planowane jest zwiększenie produkcji do 2,5 autobusu pokrycie w zamówieniach mamy do 16 tygodnia 2022r.

Oczekujemy na ważny przetarg na Węgry licząc na zamówienie z Volan 20stu autobusów.

Po wakacjach planowany jest start autobusu 13 litrowego w którym wprowadzone zostaną również inne istotne zmiany, planowana produkcja 1 autobus dziennie.

1. Bezpieczeństwo: zgłoszenia potwierdzonych przypadków Covid-19 u pracowników Volvo Polska we Wrocławiu: 29 nowych zgłoszeń w tygodniu 48

16 przypadków w obszarze VPI – Produkcja 12

Zarządzenie Covid będzie utrzymane.

Pamiętajmy o trzech zasadach: dezynfekcja, dystans, maseczka.

1. Zatrudnienie w 2022: Planowane jest utrzymanie obecnego stanu zatrudnienia pracowników z umowami na stałe, ruchy mogą nastąpić w zatrudnieniu usługowym i APT.
  1. Informacja ZFŚS - zmiana wysokości progów dochodowych przy świadczeniach wypoczynku zorganizowanego dla dzieci i młodzieży ujednolicenie z progami świątecznymi od stycznia 2022r.

Progi dochodowe:

do 2000            1200

2001-3500        1000

501-4900           800

powyżej 4900       600

1. Plan urlopów:
  1. Okresy rozliczeniowe i harmonogramy
    1. Biznesy poza VPI będą miały 4 miesięczny okres rozliczeniowy
    2. Tak, jak dotychczas, biznes VPI będzie uzgadniał harmonogramy/kalendarz każdorazowo, w ramach danego okresu rozliczeniowego.
    3. Podobnie będzie z harmonogramami dla równoważnego systemu czasu pracy (FC&A, People Services).
  2. Przerwa urlopowa
    1. VPI, IT, People Services (dawniej HRS) : 25.07-16.08.2022
    2. Pozostałe biznesy: indywidualny plan urlopowy
  3. Dzień wolny za święto w sobotę (1.01)
    1. F&AC : 15.04.2022 (pt)
    2. Pozostałe biznesy: 7.01.2022 (pt)

Zaplanowana sobota robocza 22.01.2022

1. Przetarg MPK Wrocław – Volvo złożyło zgodnie z procedurami wnioski o wyjaśnienia oraz zapytania przetargowe. W wyniku prowadzonego dialogu wszystko wskazuje na to, że Volvo będzie w stanie powalczyć o zamówienie.

1. Podwyżki wynagrodzeń na 2022r – NSZZ „Solidarność” przygotowuje się do rozpoczęcia rozmów z Zarządem Volvo dotyczących podwyżek wynagrodzeń. Zgodnie z ustaleniami z przed wielu lat pomiędzy NSZZ „Solidarność” a Zarządem Volvo uzgodniona przez strony podwyżka wynagrodzeń jest realizowana na koniec marca każdego roku. Należy pamiętać, że w negocjacjach posiłkujemy się takimi informacjami jak inflacja średnioroczna, którą GUS ogłasza do 15 stycznia każdego roku, oraz należy uwzględniać sytuację zamówień i wyników finansowych Spółki.

Ze związkowym pozdrowieniem

Bogusław Jurgielewicz – Przewodniczący