Europawkomrce1194148062

Wycieczka do Budapesztu

Całkowity koszt ok. 1400zł

Dzień 1

Wyjazd we wczesnych godzinach porannych/nocnych. Przejazd do Bratysławy. Zwiedzanie stolicy Słowacji z miejscowym przewodnikiem. Spacer po historycznym centrum wraz zamkiem (miejscem narodzin późniejszej św. Elżbiety), katedrą św. Marcina oraz rynkiem z zabytkową zabudową.

Dalszy przejazd na Węgry. Zwiedzanie Budapesztu rozpoczniemy od panoramy miasta z Wzgórza Gellerta, gdzie znajduje się także pomnik Wyzwolenia i Cytadela.

Przejazd do miejsca zakwaterowania, obiadokolacja, nocleg.

Dzień 2

Po śniadaniu przejazd na zwiedzanie miasta z miejscowym przewodnikiem. Na trasie znajdą się obiekty po obu stronach Dunaju. Wzgórze Zamkowe z Basztą Rybacką, kościołem Macieja i Pałacem Królewskim po stronie Budy oraz Parlamentem czy Katedrą Św. Szczepana po stronie Pesztu. Tu też czas na spacer wzdłuż Dunaju w okolice Hali Targowej.

Wieczorem, fakultatywnie proponujemy państwu przejazd na uroczystą kolację do jednej z miejscowych csard. Bogatemu menu opartemu na lokalnej kuchni towarzyszy pokaz folklorystyczny i muzyka na żywo. Powrót do hotelu, obiadokolacja, ocleg.

Dzień 3

Po śniadaniu zapraszamy na ciąg dalszy zwiedzania miasta. W tym dniu zobaczymy słynny Plac Millenium i Park Miejski. Opcjonalnie, proponujemy także kąpiel w termach Széchenyi fürdő.

W drugiej części dnia rejs po Dunaju wraz z pobytem na Wyspie św. Małgorzaty. Przejazd do miejsca zakwaterowania, obiadokolacja i nocleg.

Dzień 4

Po śniadaniu wykwaterowanie i podróż w rejon wyjątkowo malowniczego Zakola Dunaju. W pierwszej kolejności przejedziemy do Szentendre – bajkowego, niewielkiego miasteczka o śródziemnomorskim charakterze w Zakolu Dunaju, gdzie znajduje się Muzeum Marcepana. To tutaj obowiązkowo należy spróbować szentedreńskiego Langosza. Następnie przejedziemy do Esztergom, kolebki katolicyzmu węgierskiego, gdzie znajduje się największa bazylika na Węgrzech. To tutaj na świat przyszedł legendarny król węgierski Stefan.

Fakultatywnie proponujemy posiłek w miejscowej restauracji.

Powrót do Wrocławia w godzinach nocnych.

© 2020 Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ "Solidarność" Pracowników Volvo Polska sp. z o. o.